Geef mij een relatie! Priester & misdienaar. *algemeen gelach*
Wat had je deze morgen vast? Een tandenborstel. *algemene herkenning.
Geef mij een plek! Een sauna! *weeral
De vragen die een mc van een improvisatietheatershow diens publiek stelt, zijn vaak zo geïnspireerd als bovenstaande voorbeelden. De inspiratie om een suggestie te vragen, is nogal … beperkt. Dat wil niet zeggen dat er uit saaie suggesties geen ongelooflijk geïnspireerde scènes kunnen voorkomen. Dat is dan weer voorwerp van een andere blogpost.
Als je een vraag algemeen stelt, ga je ook de voor de hand liggende antwoorden krijgen. Nog een paar voorbeelden :
Bekende persoon? Donald Trump!
Tijdperk? Middeleeuwen.
Een emotie? Boos.
Een woord? Dildo.
Een niet-geografische locatie? IKEA, het ballenbad meerbepaald of die sauna weer. Beide Zweeds.
Een beroep? Taxidermie of boomchirurg.
Dus stel eens een vraag zodat je spelers niet de tigste scène zullen spelen over taxidermie in een sauna met Donald Trump en een dildo uit de IKEA. Een publiek roept, sterker dan zichzelf en wegens de gedeelde menselijkheid, de verwachte antwoorden op eenvoudige vragen. Eigenlijk is dit een beetje zoals het rode hamer-trucje. Dat trucje gaat als volgt. Je vraagt een gewillig slachtoffer een resem moeilijke rekensommen, waarna je de stressvijs aandraait door te roepen dat ze snel moeten antwoorden op volgende vragen : geef me een kleur en een gereedschap. Bammiebam, 98% der mensheid zal rood & hamer zeggen. Hetzelfde gebeurt een beetje onder de stress van een eenvoudige suggestievraag in een improshow. Mentalisten weten het ook al… zeer specifieke zaken zijn moeilijker te voorspellen als je niet kan liplezen. Meer info : kliklink.
Dus verras jezelf & je publiek met suggestievragen, gekoppeld aan een portie ontstressende sfeer & echte interesse in je publiek. En dus niet een uitnodiging om wat voor de hand liggende grapsuggesties te komen roepen. Waarop je als MC gaat counteren met : “Oh, die krijgen we veel.” Subtekst: “Jij domme toeschouwer die altijd hetzelfde roept.” Het is uw eigen schuld lieve mc. Wie een locatie vraagt, zal een sauna oogsten. Een vraag stuurt, uw saaie suggestievraag stuurt dus ook. Dus hieronder een poging om te prullen met vraagstellingen. Het is een begin en alle suggesties zijn ook weer welkom.
Open versus gesloten vragen: een gesloten vraag is soms gemakkelijker te beantwoorden, om het ijs te breken en de stress te verlagen. Een open vraag mag natuurlijk ook, en laat deze inspireren: i.p.v. een beroep… het beroep van je ouders of een beroep dat nog maar 3 jaar bestaat. Zo kregen we overlaatst happiness officer, influencer & klimaattherapeut.
Persoonlijke vragen, vragen over iemand die ze kennen versus inspirerende niet-persoonlijke vragen. Dit kan gaan over meningen, kleine ergernissen, voorvallen, reisanecdote’s,.. van je lievelingstoeschouwer van de avond. Of het kan een algemene brainstorm over wat er nu eens afgeschaft moet worden.
Doorvraag-vragen. Vind een gemakkelijke ingang, bvb. scan eens de lijst van veel voorkomende namen af en vraag wie er een *insert veelvoorkomende/minder voorkomende naam* kent. Vraag dan door hoe ze deze persoon kennen, en zie of je zo een ongewone suggestie te pakken krijgt.
Voorbereide vragen versus niet-voorbereide vragen. Je kan telkens wat er net voor gebeurde, gebruiken als een startpunt voor een suggestievraag. Dat kan inspiratie zijn uit de scène of iets dat in de zaal gebeurde. Wat je voor jezelf kan onderzoeken, is hoe je deze inspiratie kan gebruiken.
Bon, hieronder alvast enkele voorbeeldvragen om een suggestie te vragen in een improshow. Als ook manieren om door te vragen aan te pakken. En om van die suggestievragen meer een event te maken dan een verplicht nummertje.
Met wie sprak je laatst af?
Kleine enquête… Wat was jullie laatste zoekopdracht? En waarom zocht je dit op?
Kleine enquête… Van wie kreeg je laatst een mail? Hoe ken je deze persoon, en wat is haar/zijn rol?
Als ik “roos” zeg, waaraan denken jullie dan? Een iemand roept “prinses”. Een andere persoon zegt “prikkend”. Een andere persoon zegt “haarpoeder”. En nog iemand zegt “flamingo”. Dan speel je een scène over de prinses van de flamingo’s, Of de flamingo die prikkende meningen heeft.
Wat is je favoriete lichaamsdeel? Schouders. Wat doe je daar voornamelijk mee? Pronken. Ok, de volgende scènes heeft als suggestie ‘pronken’.
Wanneer ben je de laatste keer boos/droef/blij/bang geweest?
Vertel ons een verhaal/gebeurtenis van het afgelopen jaar…
Op welk lied heb je al gehuild?
Wat is te serieus om grapjes over te maken?
Wat is op dit moment te vroeg om grapjes over te maken?
Waar ben je al eens jaloers op?
Voor slechtst denkbare : culturele beroepen, bekende personen (kunstenaars, politici,…), strips, speelgoed , …
Welke taal kan je naast Nederlands? Wat is je favoriete zin in die taal. Vertaal deze.
Wie is er het meest knollig in je vriendenkring? Vertel eens iets over deze persoon.
Welk gebaar maak je wel al eens?
Doorvragen? Wees geïnteresseerd. Bied de persoon die het aandurft te antwoorden veiligheid door in je reacties ofwel goedaardige mopjes te maken (algemene mopjes, niet persoonlijk) of enthousiast, begrijpend, empathisch,… te zijn. Durf open opvolgvragen te stellen zoals “waarom?”, “hoe voelt dat?”, “wat gebeurde er toen?”…
Waar vond je laatste familieactiviteit plaats? Wat deden jullie?
Wat wil je dat er op je grafzerk staat?
Wat is het laatste berichtje dat je via messenger/whatsapp hebt verstuurd?
Wat zit er in je handtas?
Geef een letter van het alfabet – iemand anders uit het publiek: zeg een woord dat begint met die letter
Als je een totemnaam zou moeten verzinnen voor jezelf/speler x wat zou die dan zijn?
Wat is je sterrenbeeld? Lees diens horoscoop voor (via een krantje of via een random website).
Laatste 2 nummers van je GSM-nummer.
Wat is een term/woord die je niet kent?
Wat is een term vanuit je beroepscontext die je steeds moet uitleggen? We kennen het ook niet, en zullen er een scène over spelen!
Waar ga je nog naar op reis? Let’s wikipedia this!